سنگ تراورتن ارس، محصول فوق العاده سنگبری جواد

مراحل تولید و فرآوری سنگ تراورتن ارس

چگونه سنگ های ساختمانی از دل کوه وارد ساختمان می شوند؟ منظور از فرآوری سنگ های ساختمانی چیست؟ یک فرآوری با کیفیت روی سنگ های ساختمانی چگونه است؟ اینها همه سوالاتی است که ممکن است ذهن را به خود مشغول کند.

8 مرحله اصلی فرآوری سنگ تراورتن ارس در سنگبری جواد

بارها به انتخاب سنگ ارس توسط مجموعه سنگبری جواد اشاره کردیم. گفتیم مجموعه سنگبری جواد پس از سال ها فعالیت روی انواع مختلف سنگ های ساختمانی مخصوصا انواع سنگ های تراورتن مثل تراورتن عباس آباد، تراورتن دره بخاری، تراورتن آتشکوه و تراورتن هایی نظیر لوشان، حاجی آباد و ابیانه سنگی با نام تراورتن ارس را برای فرآوری تخصصی انتخاب کرد. دلایل این این انتخاب را می توانید در صفحه سنگ تراورتن ارس جویا شوید اما اکنون سوال اینجاست که این فرآوری تخصصی چیست و سنگ باید چه مراحلی را طی کند تا به محصولی با قابلیت صادراتی شدن تبدیل شود؟ در ادامه مراحل فرآوری سنگ تراورتن ارس در مجموعه سنگبری جواد ارائه می گردد.

1) جدا کردن سنگ از دل کوه و انتقال به کارخانه

یکی از ابتدایی ترین مراحل فرآوری سنگ های ساختمانی، مرحله ی جدا کردن سنگ هایی با ابعاد بسیار بزرگ از دل کوه است. اصطلاحا به این سنگ های بزرگ کوپ گفته می شود. انتخاب کوپ های مناسب و فرآیند جدا کردن آن ها از دل کوه خود داستان پیچیده ای دارد که می تواند موضوع سال ها درس و بحث برای دانشجویان رشته معدن باشد. اما به همین اندازه اکتفا کنیم که کوپ ها پس از جداسازی در محل معدن کنترل کیفی شده و پس از اطمینان از مرغوبیت لازم به مقصد کارخانه بارگیری می شوند.

2) انتقال کوپ ها به کارخانه و دسته بندی آن ها

کوپ های مرغوب در محل کارخانه توسط جرثقیل در انبار کوپ قرار میگیرند. پس از آن کارشناسان واحد تولید و فرآوری بسته به ظرفیت های بالقوه کوپ از نظر طرح، شکل موج ها و هاله هایی که بر سطح محصول نهایی ایجاد می شود کوپ ها را با جهت مناسب بر روی واگن هایی سوار می کنند تا آماده قرار گرفتن در زیر دستگاه قله بر شود.

3) دستگاه قله بر و کالیپراسیون ضخامت سنگ

واگن های حامل کوپ به صورت دقیق زیر دیسک های دستگاه قله بر قرار می گیرند. وظیفه ی دستگاه قله بر ورقه کردن کوپ است. خروجی دستگاه قله بر ورقه هایی برش خورده از سنگ با ضخامت حدود 1/8 سانتیمتر است. البته این ضخامت با مقداری خطا همراه است. بدین معنا که ضخامت ورقه های سنگ ممکن است چند میلیمتری از ضخامت استاندارد بیشتر باشد از این رو ورقه ها با استفاده از دستگاه کالیپراسیون دقیقا به ضخامت 1/8 سانتیمتر تبدیل می شوند

4) پر کردن سوراخ ها و خلل و فرج روی سطح سنگ

در مرحله بعد سوراخ های کم عمق و خلل و فرج روی سطح سنگ با استفاده از ماده ای با نام ماستیک پر می شود. گفتنی است سنگ های تراورتن دارای خلل و فرج فراوانی هستند. همین عامل در سطح زیرین سنگ یعنی محل برخورد سنگ با ملات موجب استحکام سنگ در نمای ساختمان می گردد اما برای زیباتر شدن سطح بیرونی سنگ لازم است این سوراخ ها پر شوند. یکی از مهمترین مزیت های سنگبری جواد در فرآوری سنگ ارس استفاده از با کیفیت ترین نوع ماستیک است. همچنین در سنگبری جواد دستگاهی مجهز به اشعه UV جهت خشک کردن ماستیک در خط تولید تعبیه شده است.

5) صیقلی کردن سطح سنگ با استفاده از ساب نواری

در ادامه خط تولید دستگاهی با نام ساب نواری وجود دارد. در این دستگاه ساینده های متفاوت با ساختاری کاملا مهندسی شده سطح سنگ را صیقلی میکنند.

6) گونیا کردن سنگ

در مرحله بعد عرض سنگ به صورت دقیق به 40 سانتی متر تبدیل شده و سر و ته سنگ نیز کاملا گونیا می گردد.

7) انتقال سنگ ها به کوره خشک کن

در مرحله بعد سنگ های تولید شده در پالت هایی قرار گرفته و وارد کوره خشک کن می گردد. گفتنی است در مرحله پالت بندی یک دسته بندی کلی بر اساس طرح و نقش سنگ ها موقع پالت بندی انجام می شود. در کوره خشک کن جریان هوای گرم موجب می شود آبی که در مراحل تولید روی سطح سنگ قرار گرفته کاملا تبخیر گردد. یکی دیگر از مزیت های صنایع سنگ جواد در فرآوری تخصصی سنگ ارس بهره مندی از کوره ای با ساختاری کاملا مهندسی شده است.

8) سورت سنگ ها و کدگذاری

پس از اینکه سطح سنگ ها کاملا خشک شد به سالن سورت منتقل می شوند. در آنجا سنگ ها بر اساس کیفیت، رنگ، میزان هاله ها و طرح و نقششان سورت بندی می شوند. در انتها نیز هر دسته از سنگ ها همراه با کد مخصوص به خود به نمایشگاه منتقل می گردد. جهت اطلاع از انواع کدهای سنگ تراورتن ارس صفحه محصولات را بررسی نمایید. کدهایی مانند کد 1100S سنگ ارس، کد 1100 سنگ ارس، کد 1150 سنگ ارس و کد 1250 سنگ ارس بهترین و مرغوب ترین انواع سنگ تراورتن ارس هستند که می توان با عنوان سنگ های لوکس از آن ها یاد کرد.